Wist je dat... als je een goudvis in een donkere kamer opsluit, hij wit wordt ?

witte goudvisEen goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur.

Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld. Als goudvissen geboren worden, hebben ze nog een bruin-grijsachtige kleur. Pas als ze groter worden, verandert de kleur in oranje. Zelden of nooit is de kleurverandering het gevolg van een ziekte bij de vis. Er zijn wel verschillende andere oorzaken te noemen. Het kan bijvoorbeeld een erfelijke afwijking bij de vis zijn. Het is dan dus genetisch bepaald dat de vis verandert. Ook kan het een gevolg zijn van ouderdom. Door de leeftijd van de vis gaan de pigmentcellen minder goed werken. Dit is te vergelijken met het grijs worden van de haren bij oudere mensen. Verder kan het wit worden van de vis veroorzaakt worden door zaken als de temperatuur van het water, slechte waterkwaliteit, het ontbreken van bepaalde stoffen in de voeding, de hoeveelheid zonlicht, etc. Als die omstandigheden weer in gunstige zin veranderen, is het dus zeker mogelijk dat de vis zijn kleur weer terugkrijgt.

Vond je dit leuk?

5

Wist je dat? Allemaal leuke feitjes en weetjes bij elkaar! Wist u dat?

Weten!

Je bent vrij in het gebruiken van de weetjes voor school, community sites (denk hierbij aan Facebook, Twitter, oid.)! Wees echter wel zo vriendelijk om ons werk een beetje te belonen en onze naam te vermelden. Eventueel een link naar deze pagina. Als een weetje niet op Knups te vinden is, neem dan even contact met ons op!