[REVIEW] Cloverfield (Verzoekje)

Een leuk programma gezien of fan van een of andere acteur/actrice of soapserie? Is er een nieuwe film uit in de Bios? Alles over films & TV!

[REVIEW] Cloverfield (Verzoekje)

Berichtdoor Neoz op za 19 jul 2008, 10:35

Terwijl het tegenwoordig in Hollywood de normaalste zaak van de wereld is om films aan te kondigen met de meest spectaculaire trailers, moesten we het bij Cloverfield ‘slechts’ doen met een vage teaser. Sterker nog; tot een paar maanden terug was de officiële titel nog niet eens bekend en droeg de film de releasedatum, 1-18-08, als naam.

De geheimzinnigheid rondom het nieuwste project van J.J. Abrams (het brein achter hitseries als Alias en Lost) zorgde voor veel commotie. Vroege fans verzonnen allerlei mogelijke theorieën die als een lopend vuurtje op het Internet werden verspreid. Samen met de virals die de filmmaatschappij er aan toevoegde, vormden dit de basisingrediënten voor een enorme hype. De vraag was echter of het eindproduct ook goed in de smaak zal vallen, want een film die zoveel aandacht kreeg, kon alleen maar vies tegenvallen...

Afbeelding

Het verhaal gaat over een kolossaal monster dat New York terroriseert op het moment dat een groep mid-twintigers een afscheidsfeestje aan het geven zijn voor hun vriend Rob (Michael Stahl-David), die naar Japan zou vertrekken. Beste vriend Hud (T.J. Miller) was de gezellige bedoening met een ‘handycam’ aan het vastleggen. Na een aardschok, gevolgd door een explosie in de verte, raakt iedereen in paniek en haast zich de straat op. Ze besluiten te vluchten, zo ver mogelijk van de plek des onheil vandaan. En vanaf dat moment gaat alles mis wat er mis kan gaan. Door de lens van Huds videocamera, maak je als ooggetuige alles mee; van spanning en opluchting tot onverwachte schrikmomenten.

Afbeelding

De personages zijn op Rob en liefde van zijn leven Beth (Odette Yustman) na, niet al te diep uitgewerkt. De relatie tussen deze twee wordt in beeld gebracht door middel van korte tussenstukjes, die eerder opgenomen materiaal op de tape moeten voorstellen en als een soort van flashbacks dienen. Hoewel Hud bijna nooit in beeld komt, is hij, mede doordat hij de camera draagt, absoluut het personage waarmee de kijker zich het meest mee verbonden voelt. Zijn droge en ongepaste opmerkingen tijdens de ernstige situatie maken hem op de één of andere manier menselijk. Want wie heeft nou nog nooit een misplaatste opmerking gemaakt toen hij erg nerveus of zenuwachtig was? Ook de andere acteurs zijn goed gecast. Doordat deze wat minder bekend zijn bij het grote publiek, komen ze veel geloofwaardiger over. Dit concept voor casting werkte ook perfect voor Abram’s televieseries Felicity, Alias en Lost.

Jammer is wel dat de personages soms keuzes maken die totaal onrealistisch overkomen. Ook vraag je je soms af, waarom Hud nog steeds aan het filmen is en niet de camera heeft neergegooid en het op een rennen heeft gezet. Maar aan de andere kant, niemand weet wat realistisch is als er echt een gigantisch beest je stad met de grond aan het gelijk maken is. En op de zoetsappige stukjes van Rob en Beth na, heb je ook niet veel tijd om er lang bij stil te staan, want zodra Hud de camera weer inschakelt, bevind jij je weer in de chaos van een totaal ontregeld New York.

Afbeelding

De bij ons redelijk onbekende regisseur Matt Reeves (The Pallbearer), gooit met Cloverfield hoge ogen. Doordat er met een ‘handycam’ wordt geschoten vanuit een ‘ooggetuigeperspectief’, zijn de meeste shots vrijwel aaneensluitend geschoten. Dit vergt naast veel planning, een enorm visueel inzicht, omdat de beelden ook ‘amateuristisch’ en ‘toevallig’ moeten overkomen op het publiek.

Cloverfield bevat elementen van Godzilla en The Blair Witch Project, maar is veel meer dan een eenvoudige vermenging van de twee. Het bijzondere aan deze film is dat de focus niet net als andere films uit het genre op het enorme monster ligt, maar op het groepje vrienden dat de aanslag probeert te overleven. De kijker wordt gedwongen mee te gaan en ervaart vanuit Huds perspectief de gehele gebeurtenis. Cloverfield is meer beleving dan verhaal. Het ‘ooggetuigeperspectief’ en de ‘shaky’ beelden sleuren je mee de straten van Manhattan op, rennend tussen de instortende gebouwen.

Het publiek zal deze film of geweldig, of helemaal niks vinden. Maar als je het mij vraagt, dan zeg ik dat die paar maanden van wachten en speculeren het absoluut waard zijn geweest. Cloverfield zal een referentiepunt zijn voor alle toekomstige 'monsterfilms' van dit genre. Goed concept, briljant uitgevoerd. Bravo.

Bron: Smug.nl
Avatar gebruiker
Neoz
Beheerder
 
Berichten: 1393
Geregistreerd: vr 28 dec 2007, 10:52
Woonplaats: Terborg
Geslacht: Man

Keer terug naar LCD Café

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron